Grafisk Facilitering

Skab overblik og stærke budskaber med grafisk facilitering

GRAFISK FACILITERING
– et effektivt kommunikationsredskab
Grafisk Facilitering er et visuelt kommunikationsværktøj, som i løbet af de seneste år er blevet en udbredt metode til at skabe fælles forståelse, overblik og engagement i processer, hvor mennesker skal arbejde sammen og opnå resultater.

Et par simple streger kan give de abstrakte ord konkret form og gøre det komplicerede overskueligt og let forståeligt.

GRAFISK FACILITERING PASSER TIL DIN HJERNE
Grafisk Facilitering er så effektivt et procesværktøj, fordi det passer til den menneskelige hjernes måde at lære, huske og samarbejde på.

Billeder og ikoner er en ekstremt hurtig og effektiv kommunikationsform: Hjernen opfatter og bearbejder et billede ca. 60.000 gange hurtigere end skrevet tekst.

Hvis man illustrerer, mens man taler, aktiverer man dem, man taler til – også selvom de sidder helt stille og bare lytter. Den aktive handling aktiverer nemlig modtagerens spejlneuroner, som er med til at styrke den dybere mellem-menneskelige kommunikation.

GRAFISK FACILITERING – FOR HVEM?
Grafisk Facilitering bruges indenfor et bredt spektrum af faglige felter. Om du er leder, koordinator, coach, underviser, pædagog, sælger – eller noget hélt andet, er underordnet.

Med grafisk facilitering som en del af den faglige værktøjskasse kan man med simple tegneteknikker og enkle streger tydeliggøre essensen af et budskab, sortere og strukturere viden, samt understøtte kommunikation, læring og samarbejde.

Nogle bruger metoden til at fremstille store og indbydende præsentationstegninger, andre bruger de enkle tegneteknikker som et her og nu-værktøj til at understøtte konstruktiv dialog. På kurset vil vi øve os i begge dele.

KURSET ER TILTÆNKT DIG, SOM ØNSKER AT

 • Kommunikere tydeligt og sælge et budskab
 • Facilitere møder med bedre dialog og fælles forståelse
 • Optimere undervisnings- og læringsprocesser
 • Styrke samarbejdet og skabe fælles retning
 • Skabe effektive møder

HVORDAN
Der er én måde at lære grafisk facilitering på: Ved at prøve det – og øve sig. Regn derfor med to meget praksisorienterede kursusdage, hvor du kommer til at tegne en masse: vi skal arbejde med simple tegneteknikker, visuel struktur og story-telling. Du kommer både til at arbejde alene og i samarbejde med andre.

Mange mennesker går rundt med den fastgroede overbevisning, at de ikke kan tegne. Den idé vil vi gøre alt for at gøre til skamme.

Grafisk Facilitering kræver som udgangspunkt overhovedet ingen kunstneriske færdigheder, men metoden kan hjælpe dig til at blive en stærkere og mere tydelig kommunikator, tovholder og samarbejdspartner.

PROGRAM

DAG 1: LÆR AT TEGNE. SORTER DIN VIDEN

 • Vi vil starte med at lære en lille smule om hjernens funktioner for at forstå, hvorfor grafisk facilitering er så effektivt et kommunikationsværktøj.
 • Så tegner vi! Du lærer basale tegneteknikker, og vi vil øve os i den grafiske faciliterings grundelementer: ikoner, pile, mennesker og skilte.
 • Vi gennemgår og anvender de visuelle grundstrukturer, som er effektive redskaber til at skabe overblik og synliggøre processer.

DAG 2: PRÆSENTATION, FORTÆLLING OG ENGAGEMENT

 • Hvilke ikoner er vigtige i din dagligdag? Vi vil i fællesskab påbegynde udviklingen af en ikonbank, som du senere selv kan anvende og udvikle i din egen daglige arbejdspraksis.
 • Du vil få lagt endnu et lag på din tegneteknik, og vi vil arbejde med WOW!-effekter og farvelægning.
 • Dagens sidste opgave vil være en større præsentationstegning, hvor du arbejder med din visuelle fortælling med de elementer og teknikker, du er blevet præsenteret for på kurset.

Undervisningssted

Kursuscentret KHS
Køge Handelsskole
Campusbuen 21
4600 Køge

 

Grundkursus i grafisk facilitering

Varighed
2 dage

Tidspunkt
21. + 22. september 2023
Kl. 9.00-16.00

Konsulent/underviser
Grafisk facilitator Maren Grosen

Pris
Kr. 8.000 ekskl. moms
I prisen er inkluderet let forplejning samt et sæt Professionel Neuland grafisk facilitering startpakke - PLUS

Tilmeldingsfrist
7. september 2023

Ved spørgsmål og tilmelding
Send mail til studiesekretær Mette Grasberger mgra@khs.dk / 9134 6652

Hvis I ønsker at afholde kurset for egen afdeling, virksomhed eller skole er dette også muligt. Kontakt Mette Grasberger

Download folder (pdf)

Kurser og uddannelsesforløb

Læs mere om kurser og uddannelsesforløb på Køge Handelsskole